Derksen Communicatie

januari 9, 2017 DAG EN DANK! Posted In: Column

Simone Derksen (52 ondertussen)
Bedankt de lezers van haar columns in Boeke-Loos.
Het huis-aan-huis blad voor de dorpsbewoners.


Dankjewel Jolanda van Heertum. Jij belde mij, als lid van de (toenmalige) redactie van Boekel-Loos om te vragen of ik een column wilde schrijven. Met een link naar Boekelo. Het overviel mij. Dankjulliewel: Zanja Monnink, Ingrid Kuster en Lilian Reinalda die mij uitdaagden en een vrijbrief gaven. Ja, natuurlijk was ik wel een beetje trots, al siert bescheidenheid de mens. Maar er was ook twijfel. Ik reageer puur, en dat is niet altijd de meest tactische manier. De afgelopen jaren waren en zijn privé best pittig. En dat zag je aan mij en aan mijn gedrag. Zo heb ik mijn auto een keer strak, zeer strak, in de parkeerstrook gezet zodat de bestuurder naast mij niet meer in de auto kon stappen. Dit omdat het parkeergedrag mij irriteerde. Excuus Maureen.

Verworven rechten en oud zeer
Tegelijkertijd leek het mij fantastisch. Er was een deadline van een maand. En wie van buiten uit naar Boekelo kijkt –en dat doe ik soms, ook al sta ik er midden in- ziet een geweldig schouwspel. Over gebruiken, tradities, een hecht dorp dat overspoeld werd met nieuwe bewoners -zoals ik- in de nieuwbouwwijk. Over verworven rechten en ‘oud zeer’. De vele verenigingen. En evenveel evenementen! Stad Enschede kan er een puntje aan zuigen (ziet u wel dat ik al een beetje chauvinistisch ben).

Spijt
Ik zou een paar columns schrijven: het werden er drie, vier. “Ik doe het maximaal een jaar”, heb ik aangegeven. Want, laten we elkaar recht in de ogen kijken, iemand die overal een mening over lijkt te hebben, daar wordt je toch doodmoe van. Ik heb nog even teruggeblikt en een paar tekstjes teruggelezen. Die van de vorige keer, over FC Twente “Er ligt nog 31 miljoen op de plank”. Ik zou het niet weer doen. Niet omdat mijn beleving van de intonatie van het interview met de wethouder financiën anders is. Wel omdat u het geluidfragment niet gehoord heeft en omdat het een
momentopname is.

Sportieve reacties!
Soms geven mensen aan dat ze mij mogelijk iets beter hebben leren kennen. Dat klopt misschien. Maar iedereen die bij naam is genoemd, en waar ik kritisch over was of in de maling nam, heb ik benaderd. En gelooft u mij: ze zijn sportief in Boekelo. Wethouder Patrick Welman gaf, zonder ook maar een wijziging aan te geven, zijn akkoord voor de column waarin ik schreef dat ik hem kende van ‘de zegen geven voor de aanleg van de hoofdstraat en het planten van een boom’. “Ik doe wel meer dan dat”, was de enige aantekening die hij maakte. Sindsdien ben ik een beetje fan, al heeft hij nog niet mijn verkiezingsstem.

Maar ook minder leuke ‘fanmail’, op de vroege zondagochtend
Op het tekstje over de komst van de minderjarige vluchtelingen met een formele verblijfstatus werd veel gereageerd. Veel aardige berichten of lieve woorden. Maar ook een LinkedIn bericht waar ‘mijn naïviteit’ werd uitgelicht. Over en weer reageerden we. En nee, er was geen hard compromis. Maar wel een berusting van beide kanten. Naar vond ik dat mensen zeiden: “Er wordt over je gepraat. Maar ik mag niet zeggen wie het niet met je eens is”.

De allermooiste reactie vond ik die van een (niet dé) achterbuurman. De clou was Giethoorn versus Boekelo: ‘Hoe zet je een dorp op de kaart?’ Giethoorn staat met haar naam vermeld op het Monopoly spel, naast steden zoals Tokyo, Madrid en New York, en kreeg veel publiciteit. Per e-mail ontving ik een Monopoly Algemeen-Fonds kaartje met de tekst: ‘U hebt de tweede prijs in een schoonheidswedstrijd gewonnen en ontvangt ƒ 1000’. Twee zaken vallen u vast op: de tweede prijs (zucht) en duizend gulden. Dat is toch tenminste dertien jaar geleden.


DE OPVOLGERS! TWEE!
‘Ping’: het geluid dat aangeeft dat er een e-mail binnenkomt. Ik klauter om 00.15 uur mijn bed uit en reageer, half slapend, op de mail van eindredacteur Margot van der Meulen. Ook dank aan Ellen Evers, Marieke Meijeink,
Zanka Monnink en nog even Huib Verweij. Maandelijks steken zij vele uren in Boeke-Loos. Petje af! Koester ze! Karen & Pieter Hof gaan de komende Hoffelijke columns schrijven. Ik verheug mij erop. U vast ook!