Derksen Communicatie

augustus 9, 2017 MONOPOLY Posted In: Column

Simone Derksen (51),
Import- Boekeloër.
Werkt met plezier, moeder van puber.


‘Jezelf op de kaart zetten’. Ik word een beetje kriegel van deze zin. Tegelijkertijd is het mijn vak -als ik dat zo mag noemen- om bedrijven en diensten zichtbaar te maken. Giethoorn heeft dat dit jaar goed gedaan: het staat vermeld op de wereldeditie ter gelegenheid van het tachtigjarig bestaan van het Monopolyspel, naast steden zoals Hong Kong, Istanbul, Tokio, Sydney en New York!

‘Chinezen zien Giethoorn als klein Venetië’, zo kopte recentelijk de Volkskrant. Tenminste 150.000 Chinezen bezoeken jaarlijks het 2.600 inwoners tellende dorpje (Boekelo telt er circa 2.500). De VVV springt er handig op in. Naast plattegronden in het Chinees staan er bij de bushalte ook aanwijzingen in deze taal. Overigens staat in tuinen van bewoners in Giethoorn in het Chinees de tekst ‘Verboden toegang. Privétuin. Dank u’. De Chinezen worden, tijdens een tour, voorgelicht over onze cultuur en gewoonten: ‘Niet rochelen en niet op de wc-rand gaan staan’, zo wordt gemeld. Het plaatsje is booming. De (fluister)bootjes door de waterwegen vervoeren duizenden toeristen. Uniek. Maar is ook Boekelo niet uniek? Met de MBS? Ik houd niet van na-aperij, dus dat Monopoly bord komt er niet. Maar stel dat het er wél kwam. En wij wilden de verkoop van het spel bevorderen. Hoe vullen wij dat dan in?

De notabelen
Boekelo als een Monopoly bord. Iedereen kan en mag aanschuiven. Elke dorp heeft zijn ‘notabelen’. Ideale kandidaten voor directeuren, voorzitter en/of aandeelhouders. Mensen die veel voor het dorp betekenen of betekend hebben. Maar daardoor ook onder vuur liggen of voor een vuurpeloton komen te staan. Aan u de keuze om vier spelers in gedachten te nemen. Het mogen ook uw vrienden of familieleden zijn. We zijn ervan overtuigd dat het spel scherp op de snede gespeeld wordt. Want spelen betekent winnen (en verliezen accepteren).

Monopoly, editie Boekelo
Wie De Zweede passeert krijgt € 10.000, (verkregen uit een erfenis van twee niet nader te noemen broers). Drie plaatselijke aannemers willen u de huizen leveren. De Rabobank financiert, maar u moet gewoon pinnen. Een Rabobankvestiging in Boekelo is gesloten, (ook) op het Monopoly bord niet te vinden. Op het bord staan met gepaste trots de straatnamen van verzetshelden. Zonder discussie. Maar ook de aanrijwegen: Beckumerstraat, Boekelosestraat en de Windmolenweg. U herkent deze straten als standplaats voor het ‘anonieme’ donkerblauwe of grijze (politie) bestelbusje voor snelheidscontroles en laatstgenoemde aan het kenteken 3-VFN-26 (aanwezigheid is ook via Facebook te volgen).

Kanskaart
Natuurlijk zijn er de Kanskaartjes en het Algemeen fonds: ‘Boete voor 3 kilometer te hard rijden in de 30-kilometerzone: € 148’. ‘Reis naar Station Boekelo, indien u langs Ribhouse Texas komt ontvangt u een extra bijdrage van € 10.000’. ‘U betaalt de bank rente over uw spaartegoed’ (we gaan met de tijd mee). ‘Repareer uw huizen’, -vraag tenminste drie offertes aan en stel ‘dus’ twee bouwbedrijven teleur. ‘Aangehouden wegens dronkenschap. Merk: Grolsch. € 50’. ‘U bent jarig en ontvangt van elke speler een fles Bookels Bitter.’ (Welke u, alle vier, gezamenlijk, zonder bittere
nasmaak, dient te nuttigen). ‘Aanslag straatgeld, voor elk huis betaalt u € 1.500.’ Het zou zo maar kunnen. Overigens staat in de klassieke versie ‘Vergissing van de bank in uw voordeel’. Maar sprookjes bestaan niet. Zelfs niet in Boekelo.

Dorpsstraat, een suggestie,
De gevangenis ontbreekt op het bord. Het is relatief veilig in ons dorp. Het over het mortuarium hebben lijkt mij ongepast. Dat is immers een gepasseerd station. Een Dorpsstraat zou wel toepasselijk zijn. Laat deze nu ontbreken in ons dorp.